Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ (ΤΟ.ΣΥ.Ν.)

ΔΗΜΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ

Επισκοπή Πεδιάδος

Ηράκλειο Κρήτης

Τ.Κ.: 70008

Τηλ.: 6936973423

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Επισκοπής συνεδρίασε την Δευτέρα 21 Απριλίου 2008 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Επισκοπής και αποφάσισε τα εξής:

  • Να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες στους Νέους του Δήμου μας για την συμμετοχή τους σε όλη την διαδικασία για την ανάδειξη του 1ου τοπικού συμβουλίου νέων του Δήμου Επισκοπής.
  • Να απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους νέους και νέες του Δήμου μας να εγγραφούν μαζικά στο ΜΗΤΡΩΟ που τηρείτε στο Δήμο Επισκοπής προκειμένου να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες του ΤΟ.ΣΥ.Ν. με πιο ουσιαστικό ρόλο.
  • Να επισκεφθεί το Γυμνάσιο και το Λύκειο του Δήμου μας ώστε να ενημερώσει τους μαθητές για τον νέο θεσμό που ενεργοποιήθηκε και εκπροσωπεί καθαρά τους νέους και τις νέες και να δώσει ερεθίσματα για την άμεση ενασχόλησης τους με το θεσμό αυτό.
  • Να διοργανώσει ένα διαγωνισμό φωτογραφίας, παράλληλα με την έκθεση των φωτογραφιών αυτών, με σκοπό να γνωρίσουν οι νέοι και οι νέες τις ομορφιές του Δήμου μας.
  • Να πραγματοποιήσει διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτιστικούς συλλόγους και με τα ενοριακά συμβούλια του Δήμου μας ώστε να υπάρξει μια ευρύτερη οργάνωση στο τομέα Πολιτισμού και Κοινωνικών δραστηριοτήτων.
  • Ανάπτυξη δραστηριοτήτων με θέμα το περιβάλλον και δημιουργία δραστηριοτήτων για ευαισθητοποίηση και πρόληψη για τη περιβαλλοντική μόλυνση και τρόπους αντιμετώπισης της.
  • Να δημιουργηθεί ιστοσελίδα και άνοιγμα e-mail ώστε να υπάρχει συνεχής ενημέρωση και επικοινωνία με τους πολίτες και ιδιαίτερα με τους νέους και της νέες.

WEBSITE: tosyn-episkopis.blogspot.com

e-mail: tosyn_episkopis@yahoo.gr

ΕΚ ΤΟΥ

ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΩΝ

ΔΗΜΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ

Ο Πρόεδρος

Κτιστάκης Ιωάννης

Τρίτη 27 Μαΐου 2008

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΜΕΣΩ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ (tosyn_episkopis@yahoo.gr) ή ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΜΕΣΩ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ:6982-279512,ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΤΡΟΠΟ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΤΟ.ΣΥ.Ν. ή ΝΑ ΠΙΕΣΤΟΥΝ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ

ΣΤΙΣ 13 ΜΑΙΟΥ 2008 ΚΑΙ ΩΡΑ 20:ΟΟ μμ

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ κ. ΧΑΡΗ ΡΟΔΙΤΑΚΗ.

ΑΥΤΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΚΥΚΛΟ ΕΠΑΦΩΝ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ

ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟ.ΣΥ.Ν. ΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΤΑ ΤΟ.ΣΥ.Ν.

Ο ρόλος των εκλεγμένων αντιπροσώπων των νέων είναι πολλαπλός:

  • Αποτελούν το σύνδεσμο μεταξύ των δημοτικών αρχών και της νεολαίας του δήμου
  • Συνιστούν την πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι δημοτικές αρχές μπορούν να προωθήσουν στην τοπική κοινωνία πολιτικές για τη νεολαία
  • Είναι οι «νεαροί πρεσβευτές» της τοπικής κοινότητας στην ελληνική κοινωνία
  • Θα παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου για τα προβλήματα και τις ανάγκες των νέων της περιοχής.
  • Θα συμπράττουν με άλλους φορείς (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εθελοντικές οργανώσεις, κ.ά.) για την προώθηση μέτρων και προγραμμάτων προς όφελος των νέων, αλλά και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.
  • Θα ενθαρρύνουν, τέλος, τους φίλους και γνωστούς τους, αλλά και όλους τους νέους ανθρώπους γενικά, να συμμετέχουν πιο ενεργά στα δημοτικά δρώμενα.



ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΤΟ ΤΟ.ΣΥ.Ν. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΥ;

Είναι η πρώτη φορά που έχεις ουσιαστικό λόγο και ρόλο στα κοινά του τόπου σου. Στα ζητήματα που σε αφορούν και επηρεάζουν τη ζωή σου.
Πέρα από τα στερεότυπα και τις συνηθισμένες κουβέντες, χωρίς κόμματα και παρατάξεις, υπάρχει τώρα όντως χώρος έκφρασης και δημιουργίας για του νέους.
Υπάρχει χώρος για να συζητάς τους προβληματισμούς σου, να καταθέτεις τις ιδέες και τις προτάσεις σου και να συν-αποφασίζεις για αυτές.
Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε τοπικό επίπεδο, πολλές φορές μοιάζουν απλές ή θεωρούνται αυτονόητες.
Πόσες φορές όμως δεν αναρωτήθηκε ο καθένας μας για πράγματα που λείπουν από τη γειτονιά του; Πόσες φορές δεν είχαμε ιδέες αλλά δεν είχαμε πού και πώς να τις πούμε; Αλλά και πόσες φορές ένας Δήμαρχος ή ένας Δημοτικός Σύμβουλος δεν αναρωτήθηκε πώς βλέπουν οι νέοι τα προβλήματα του τόπου.
Τώρα είναι πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε μαζί...
Να κάνουμε προτάσεις, να πούμε ιδέες, να βοηθήσουμε τις δημοτικές αρχές να καταλάβουν τι θέλουμε και πώς σκεφτόμαστε.
Να πούμε τη γνώμη μας για θέματα που μας αφορούν...
Να κάνουμε εκστρατείες ενημέρωσης για την προστασία του περιβάλλοντος, για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και των σύγχρονων μορφών εξάρτησης, για την πρόληψη των φαινόμενων βίας.
Να ενημερώσουμε τους νέους του δήμου μας για ευκαιρίες από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, να προωθήσουμε ανταλλαγές με νέους από άλλες χώρες της Ε.Ε., να προτείνουμε σύγχρονες μορφές έκφρασης και δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου...
Ενώνοντας τις δυνάμεις μας με το Δήμο ή την Κοινότητά μας, μπορούμε να κάνουμε μαζί τον τόπο μας καλύτερο.
Γιατί τώρα δημιουργήθηκαν τα Τοπικά Συμβούλια Νέων. Ο θεσμός που με τη δική σου συμβολή μπορεί να έχει ουσιαστικό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες.
Γι’ αυτό αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί.
Τώρα είναι η ώρα να αποδείξεις ότι είσαι σε θέση να πάρεις το μέλλον στα χέρια σου, ότι είσαι σε θέση να αποφασίσεις υπεύθυνα για τον τόπο σου!

Τώρα ήρθε η σειρά σου!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΟ.ΣΥ.Ν.

Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων αποτελούν το θεσμό που θα δώσει στους νέους, από 15 έως 28 ετών, τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα κοινά του τόπου τους.
Είναι το καινούργιο, οργανωμένο βήμα εκπροσώπησης της νεολαίας σε κάθε Δήμο και Κοινότητα. Αποτελούν αυτόνομες δομές ενεργής συμμετοχής και έκφρασης των νέων στις τοπικές κοινωνίες.
Στην πράξη, σε κάθε δήμο και κοινότητα θα δημιουργηθεί Τοπικό Συμβούλιο Νέων, μετά τη διενέργεια των εκλογών, το οποίο θα είναι αρμόδιο για την προώθηση των ζητημάτων και των αιτημάτων που απασχολούν την τοπική νεολαία.
Είναι η πρώτη φορά, που σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και σε κρατικό επίπεδο, δίνεται η δυνατότητα στους νέους να εκφραστούν θεσμικά, να διατυπώσουν και να ανταλλάξουν απόψεις, να αγωνιστούν για τα αιτήματά τους και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της τοπικής τους κοινωνίας.
Πέρα από κόμματα και παρατάξεις. Πέρα από μικροπολιτικές αγκυλώσεις και κολλήματα. Ο θεσμός αυτός έρχεται να ενώσει όλους τους νέους, οι οποίοι θα συνεργαστούν για την επίτευξη των κοινών τους στόχων.
Έφθασε η ώρα, λοιπόν, η φωνή της νεολαίας της πατρίδας μας να ακουστεί δυνατά και ξεκάθαρα. Έφτασε η ώρα να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Να συμμετέχουμε στα ΤΟΣΥΝ!