Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

«Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ»

Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Επισκοπής συνεδρίασε για το θέμα που απασχολεί το Δήμο μας και ολόκληρη την επαρχία Πεδιάδος, που δεν είναι άλλο από την μελέτη που έγινε για λογαριασμό του ΕΣΔΑΚ και της Περιφέρειας Κρήτης, που αναφέρει το Δήμο Επισκοπής και συγκεκριμένα το Δ.Δ. Γαλίφας ως το «καταλληλότερο μέρος» για να εγκατασταθεί μια «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων».
Η άποψή μας:
Ο Δήμος Επισκοπής ένας από τους μικρότερους αλλά από τους πιο αναπτυσσόμενους (πληθυσμιακά, αγροτουριστικά, οικονομικά κ.α.) επαρχιακούς Δήμους όλης της Ελλάδας, πληροφοριακά:
~Στην απογραφή του 2001 το Δ.Δ. Σγουροκεφαλίου του Δήμου Επισκοπής, ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 12% περίπου, μοναδικό σχεδόν φαινόμενο για χωριό της ενδοχώρας.
~Την συνεχώς αυξημένη ζήτηση οικοπέδων για μόνιμη κατοικία νέων οικογενειών.
Ο Καποδιστριακός Δήμος από την αρχή της λειτουργίας του (1999) – αν και με πολλά προβλήματα – φρόντισε να υπάρξει ένας αναπτυξιακός σχεδιασμός για την περιοχή και ιδιαίτερα το 2007 ψηφίστηκε ο Αναπτυξιακός σχεδιασμός με βάση των μελετών του Χωροταξικού Σχεδιασμού που προσδιορίζει την περιοχή μας ως ΙΔΑΝΙΚΗ για προσέλκυση νέων κατοικιών, επιχειρηματικών εγκαταστάσεων αλλά και ιδιαίτερων μορφών τουρισμού.
~Η πολύτιμη ΙΣΤΟΡΙΚΗ & ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ κληρονομιά της επαρχίας Πεδιάδος (Βυζαντινές εκκλησίες, διάφορες αρχαιότητες, Ιερά Μονή Αγγαράθου κ.α)
~Η ευρύτερη περιοχή της Επαρχίας Πεδιάδος θεωρείτε μια από τις λίγες περιοχές με τα μεγαλύτερα αποθέματα ΝΕΡΟΥ της Κρήτης (σχεδόν η μισή πόλη του Ηρακλείου υδρεύεται από εμάς).
~Σπάνιες φυσικές ομορφιές, Φαράγγι Κουνάβοι-Αστρακοί – Επισκοπή – Καρτερός, η περιοχή «Τουπάκι» στην Επισκοπή κ.α

Όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα, είναι στοιχεία που δεν πάρθηκαν υπόψη της περιβόητης μελέτης και την καταστούν ΑΤΟΠΗ και ΠΡΟΧΕΙΡΗ.
Εμείς ως ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ καλούμε όλους τους αρμόδιους να σεβαστούν το τόπο που είναι πρότυπο στους Αγώνες για Ανάπτυξη, στη Κουλτούρα, στο Πολιτισμό και να μετρήσουν καλά το συμφέρον του Τόπου μας «να προσπαθήσουν να φτιάξουν και να μην καταστρέφουν» σε μια επαρχία που ήδη την έχουν ταλαιπωρήσει πάρα πολύ.
Η απόφαση του Δ.Σ. του ΤΟ.ΣΥ.Ν Επισκοπής είναι αντίθετη με το αποτέλεσμα της μελέτης για την δημιουργία της εγκατάστασης αυτής, στο Δήμο Επισκοπής, αλλά και στη πρόταση μας περιλαμβάνεται ότι πρέπει να επιλυθεί το θέμα το σκουπιδιών, αλλά να δημιουργηθεί ένα πρότυπο για την μελέτη και να καθορίζει ιδιαίτερα, την χιλιομετρική απόσταση από κατοικίες, οικισμούς, αρχαιότητες και πάνω από οτιδήποτε άλλο την προστασία των υδροφόρων περιοχών. Τέλος θα συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε μορφή αγώνα αποφασίσει σύσσωμη η τοπική κοινωνία.
ΕΚ ΤΟΥ
ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ
Ο Πρόεδρος
Κτιστάκης Ιωάννης